40. obljetnica Slavonsko-baranjsko-srijemskog ogranka DHK

U Gradskom muzeju u Vinkovcima, u ponedjeljak, 22. studenoga 2021., održan je program kojim je  Slavonsko-baranjsko-srijemski Ogranak DHK obilježio svoju 40. obljetnicu osnutka i 35. obljetnicu (pre)imenovanja ogrankom. Program je održan u suradnji s Gradskom knjižnicom, Vinkovci, čiji su djelatnici priredili i prigodnu izložbu izdanja Ogranka. Pozdravne riječi sudionicima uputila ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci Vedrana Lugić,  a u ime pokroviteljice ovog događaja  ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek pozdravne riječi uputio je  Petar Elez, ravnatelj Državnog arhiva u Vukovaru, ministričin izaslanik. Skupu je nazočio u ime Vukovarsko-srijemske županije, zamjenik pročelnice Odjela za kulturu i turizam Viktor Lukačević.
Program je vodio predsjednik Ogranka DHK i dopredsjednik DHK Mirko Ćurić koje je nazočnima prenio pozdrave predsjednika Društva hrvatskih književnika Zlatka Krilića, predsjednika Istarskog ogranka Društva hrvatskih književnika i dopredsjednika Društva hrvatskih književnika Borisa Domagoja Biletića i predsjednika Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne Ivana Bakovića. U ime Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata te u ime svih organizacija koje surađuju s Ogrankom Društva hrvatskih književnika, nazočnima se obratio Tomislav Žigmanov, istaknuvši široku i dobru suradnju Ogranka s hrvatskim književnicima izvan granica Republike Hrvatske.
Predsjednik Ogranka Mirko Ćurić uručio je suorganizatorima, uzvanicima i sudionicima prigodne poklone i zahvalnice.
U prvom dijelu programa o povijesti Ogranka progovorili su predsjednik Ogranka Mirko Ćurić i član Upravnog odbora i sin utemeljitelja Ogranka Vladimira Rema dr.sc. Goran Rem, koji je podsjetio i na niz drugih književnih obljetnica koje zbog pandemije nisu na odgovarajući način obilježene.
Slavonsko-baranjsko-srijemski ogranak DHK, prvotnog naziva „Sekcija DKH za Slavoniju i Baranju“, osnovan je 1981. u Vinkovcima, a prvi predsjednik Sekcije bio je  hrvatski književnik Vladimir Rem (Slavonski Brod 4. XII. 1927 – Slavonski Brod 22. VIII. 2011.) Ogranak je radio pod imenom „Sekcija DKH…“ do 1986, kada  je 26. travnja 1986., na sjednici održanoj na izletištu Otočki virovi, promijenila ime u Ogranak DKH – Vinkovci. Konstituirajućoj sjednici, održanoj u skladu s novim Pravilnikom o radu ogranaka, nazočila je i tadašnja predsjednica DKH, Drenovčanka Marija Peakić Mikuljan i tadašnji tajnik DKH, Željko Knežević.
Nakon izlaganja Gorana Rema, održano je premijerno predstavljanje prvog dvobroja časopisa Ogranka Društva hrvatskih književnika slavonsko-baranjsko-srijemskoga – Književna riječ 1-2. Časopis i njegovu koncepciju su predstavili urednici Franjo Nagulov i Vlasta Markasović, koji su predstavili uvrštene autore, tematske cjeline, najavili naredno godište časopisa te njegovo daljnje profiliranje. Podsjetili su da su časopisu prethodila tri izdanja istomenog zbornika radova čalnova Ogranka i suradnika 2015., 2017. i 2019.
U završnom dijelu programa članovi Društva hrvatskih književnika čitali su svoje recentne književne radove. Vinkovačkoj publici su se predstavili Franjo Džakula, Goran Rem, Vlasta Markasović, Ružica Martinović Vlahović, Brankica Bošnjak, Tomislav Žigmanov, Stjepan Tomaš, Joso Živković, Mirko Ćurić, Livija Reškovac i član suradnik Željko Bosilj. Mirko Ćurić je pročitao priču Adama Rajzla koji nije mogao nazočiti programu, Franjo Nagulov pjesmu nagrađene pjesnikinje Marijane Radmilović a Tomislav Žigmanov pjesmu Jakova Kopilovića, vojvođanskog hrvatskog književnika koji je od prvih dana bio uključen u rad Ogranka DHK u Vinkovcima.
Povodom ove značajne obljetnice, predsjednik Društva književnika Herceg Bosne, prof. Ivan Baković, uputio je sljedeću čestitku predsjedniku Slavonsko-baranjsko-srijemskog ogranka DHK:
Poštovani kolega Ćuriću,
u ime Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne Vama i svim članovima čestitam četrdesetu obljetnicu osnutka najstarijega ogranka Društva hrvatskih književnika – Slavonsko-baranjsko-srijemskoga.
Prigoda je ovo prisjetiti se svih naših predšasnika koji su dio sebe ugradili u rad i opstojnost ne samo Ogranka Slavonsko-baranjsko-srijemskoga i Društva hrvatskih književnika nego i čitave hrvatske književnosti i samobitnosti.
Prigoda je ovo spomenuti i izuzetno dobru suradnju između Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne i Ogranka Slavonsko-baranjsko-srijemskoga, rezultat koje je, pored ostaloga, i to da su ovogodišnji Đakovački susreti književnih kritičara posvećeni hrvatskoj književnoj kritici u Bosni i Hercegovini. Hvala vam na tom. Veseli spoznaja da vodstvo Ogranka Slavonsko-baranjsko-srijemskoga hrvatsku književnost ne promatra parcijalno nego u njezinoj cjelini.
Želim svima vama puno uspjeha u budućem radu.

http://dhk.hr/ogranci-dhk/detaljnije/40.-obljetnica-slavonsko-baranjsko-srijemskog-ogranka-dhk

Sva prava pridržana © 2003 - 2021 DRUŠTVO HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA HERCEG BOSNE | WEB SITE by IT Sektor AOX Company | Visit www.aox.company