Predstavljena zbirka pjesama ‘Ljubav i smrt’, Marele Jerkić Jakovljević

Zbirka pjesama “Ljubav i smrt”, književnice i slikarice Marele Jerkić Jakovljević, predstavljena je u srijedu, 14. 12. 2022. u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru.

Riječ je o drugom proširenom izdanju u kojem je ilustracije radila akademska slikarica Nina Acković, a urednici knjige su Giacomo Scotti i Zdravko Kordić.

Zbirka donosi 40 pjesama, a autorica je posebno istaknula pjesmu posvećenu kraljici Katarini, posljednjoj bosanskoj kraljici, koja je ušla u antologiju duhovne poezije.

Marela Jerkić Jakovljević inspiraciju za pjesme, ali i svoje slike, pronalazi prije svega u moru, prirodi i dragim ljudima.

– U zbirci je dosta ljubavne poezije kao i pjesmama o moru. Tematika mojih pjesama, ai slika je more, ljubav, duhovna i antiratna poezija – istaknula je Jerkić Jakovljević, koja je ovom prigodom posjetiteljima predstavila i svoja slikarska djela.

Dodala je kako je njezina zbirka prevedena na talijanski jezik i nosi naziv “Amore e morte”, a preveo ju je književnik i pjesnik Giacomo Scotti, jedan od najvećih hrvatsko-talijanskih prevoditelja.

Povjesničar umjetnosti Ivan Vrljić kazao je kako se stvaralaštvo Marele Jerkić Jakovljević u slikarskom opusu može definirati u vidu Hegelove formacije umjetnosti, kao ono duhovno što se odražava na osjetilnom polju.

– Upravo se to očituje u bogatom koloritu i tonskoj modelaciji koju ova slikarica nastoji utkati u vlastita slikarska djela. Po izboru slikarskih motiva i tema vidimo da slikarica najviše voli oslikavati marine, morski pejzaž s naročitim kontrastom koji najčešće rezultira hladnim bojama pojačavajući vizualni efekt blagim svjetlom i prošaranim nijansama zalaska sunca. Kada bismo usporedili njezino likovno stvaralaštvo s poetskim vidjelima bismo blisku crtu melodijoznosti i ritma koji postiže verbalizacijom govora prirode i slikovitošću pjesničkih slika – kazao je Vrljić.

Glumac Hrvatskog narodnog kazališta Mostar Miro Barnjak čitao je stihove Jerkić Jakovljević, au glazbenom djelu nastupile su na klaviri Ema Jakovljević, prof. gitare Marko Jakovljević te balerine Baleta Mostar Arabesque.

Marela Jerkić Jakovljević rođena je 26. prosinca 1956. godine u Mostaru. Umjetnica je koja osim poezije piše prozu i bavi se slikarstvom.

Do sada je objavila šest knjiga od kojih su pet knjiga poezije ”Ostani šapat”, ”Ljubav i smrt (Amore e morte)”, ”Prođi me pjesmom”, ”Opijena sjenama”, ”Ja pripada moru” te jedna knjiga proze ”Stavimo sjaj ulja u svjetiljku”.

Njezina poezija je ljubavna, duhovna, antiratna i haiku poezija. Pjesme su joj prevedene na talijanski, engleski, njemački i romski.

federalna.ba/Fena

Sva prava pridržana © 2003 - 2021 DRUŠTVO HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA HERCEG BOSNE | WEB SITE by IT Sektor AOX Company | Visit www.aox.company