U Zagrebu predstavljen opus Ivane Ćurić

U Zagrebu je sinoć upriličena promocija književnoga opusa duvanjske spisateljice Ivane Ćurić, a domaćin ovoga događaja bio je predsjednik Društva hrvatskih književnika Mirko Ćurić. Ivanina djela predstavili su Mirko Ćurić i Krešimir Tabak, a tekstove čitali Darko Milas i Lucija Turković.

Nazočnima je pozdravnu riječ uputila ministrica znanosti, prosvjete kulture i sporta HBŽ-a Gordana Nakić i pozvala da dođu u Hercegbosansku županiju vidjeti prirodne ljepote koje imamo, uz izvrsne sportaše poput Kreše i književnike poput Ivane.

O Ivaninim romanima i pričama za djecu ovom prigodom govorio je Mirko Ćurić, predsjednik Društva hrvatskih književnik HR, koji je ujedno bio i voditelj programa.

Istaknuo je specifičnost njezinoga izražaja kroz ikavicu i živopisne, lako uprizorljive dijaloge kao i njezinu suradnju s časopisima, naročito Makom (urednik nazočio promociji), potvrdu vrijednosti autoričinoga rada kao i činjenicu “kako se može biti uspješna i afirmirana književnica iako ne živi negdje u velikoj sredini nego u malom Mrkodolu u Tomislavgradu.

Ivanina pak prva književna djela (Iz dnevnika jedne mlade) predstavio je Krešimir Tabak.

– Ekonomičnost izraza i umijeće da se s malo riječi mnogo kaže odlika je Mladinih bilješki, ali i stila i narativa naše Ivane, kojemu je ostala vjerna i u djelima koja dolaze poslije Mlade, romanima i pričama za djecu. Manji opseg, svakako je utjecao na veću čitanost, ali kratkoća priča nije ni glavna ni prva odlika koja je pobudila tako velik interes za Mladu. Čim nas je onda Mlada kupila? U ovom trenutku ja bih rekao majstorstvom da na plastičan način prikaže prozaičnu životnu situaciju i da umjetničkim izrazom ono nevidljivo, što svi osjetimo, a ne vidimo učini vidljivim. Tim se umijećem postiže oprisućena idealnost kako bi rekao Jean-Luc Nancy i ona postaje osjetilni smisao apsolutnoga smisla. Naša je Mlada u tom pogledu besprijekorna. Da je tomu tako, navodim dva primjera, prvi iz priče „Otišla je Luca svoju zvizdu tražit“, gdje naratorica kaže: „U životu se dosta jada nagledala i nepravde nauživala, a što se tiče gorčine, jedino je od ljubavi zavine bila pošteđena jer joj svekrva nije imala ženske dice.“ Prejako! I drugi primjer iz priče „Otišo je Mile u Njemačku“ gdje stoji: Prve bi godine čovik od miline najradije poio svoju ženu, a već druge mu bude krivo što nije.“

Autoričine tekstove čitao je hrvatski glumac Darko Milas. Istaknuo je da bi rado uprizorio „Mladu“ kao monodramu da je pisana iz muške perspektive te da ga je jako zintrigirala. Kao i Mirko Ćurić, naglasio je da autorica ima rijedak dar u pisanju dijaloga i da bi trebala pisati scenarije za kazalište ili film.

Autorica je na kraju zahvalila svima, osobito predstavljačima i ministrici Gordani budući da su je unatoč brojnim obvezama došli podržati.

– Zahvaljujem i malenoj Luciji, učenici 1.r. na izvrsnom čitanju priče „Moj tata superheroj“, a činjenica da je moj najdraži glumac čitao ulomke iz mojih romana u središtu Zagreba je kruna moje karijere i tom činjenicom dugo ću se hvaliti svojim potomcima i prijateljima kod kuće, kazala je Ivana.

U Zagrebu predstavljen opus Ivane Ćurić – predstavljači naglasili da autorica ima rijedak dar u pisanju dijaloga te da bi trebala pisati scenarije za kazalište ili film!

Sva prava pridržana © 2003 - 2021 DRUŠTVO HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA HERCEG BOSNE | WEB SITE by IT Sektor AOX Company | Visit www.aox.company