Mandić, Marijan – Vojnik u pet odora

 Vojnik u pet odora (roman), Marijan Mandić, Naklada Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne, Mostar, 2021. Za nakladnika Ivan Sivrić, knjižnica Suvremenici, knjiga 169. Recenzenti su: Stjepan Galić, Dragan Marijanović i Blanka Kolenda. Naslovnica i grafička pripema Mirko Baković.

Najnoviji rukopis Vojnik u pet odora zapravo je Mandićev najveći pripovjedački iskorak i, premda istinit i sa stvarnim likovima, svojevrsna je opća paradigma smisla nedavnoga rata za gotovo svaki kutak teritorija na kojemu se odvijao i ulazak u samu srž biti tog ratovanja koja, uz službene i negdje priznate, a negdje i nepriznate fakte, ima posve različita ideološka tumačenja od kojih ni autor ne bježi, dapače!
Ovaj roman je zorna metafora rata u Bosni, gotovo pa njegova kronika, bez naknadnih mudrovanja, sve je pozicionirano kako je povijest pokazala da spada, i domaće vojske i licemjerne međunarodne postrojbe i njihovi časnici i vojnici koji će prodati smisao svoje misije prvoj kurvi u Vogošći, i špijuni i profiteri, ključni političari kojima je laž bila usađena u svaku molitvu i svaku izgovorenu riječ. (Dragan Marijanović).

Sva prava pridržana © 2003 - 2021 DRUŠTVO HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA HERCEG BOSNE | WEB SITE by IT Sektor AOX Company | Visit www.aox.company