Martinac, Anita – Budna

Budna (pjesme), Anita Martinac, DHK HB, Mostar, 2017. Za nakladnika Šimun Musa. Knjižnica Suvremenici, knjiga 134. Urednik je Antun Lučić, a recenzenti Marina Kljajo-Radić i Antun Lučić. Ilustracije: Magdalena Džidić Hrkač.

Već i samim naslovom koji povlači na budnost, stanje ili motrište da se u budnosti i živi i sniva, doživljava zbilja te se čezne i snatri, predaje u milost više volje ili se poduzima nešto za buduće vrijeme – sve to biva ambijentom za dublju i razvidnu spremnost, odlučno spremajući odgovor. I da ne  stoji naslov „budna“ mogao bi s pravom biti i neki njemu srodni kao pozorna, spremna, odgovorna. Prvomu je bliže da je individualistička, a po drugomu se vidi uz raščlanjivanju prizora, situacija, shvaćanja i doživljaja. Pjesme zato traže razmatranje, kao da neko literarno povjerenstvo pregledava uratke s natječaja. Auktorica se ne može na mahove oteti napetosti, izvjesnom protestu kojim kani utjecati na kolektivne prilike. Na poetološkoj strani ona je uzmakla od budnica, ali ispod pjesma se izdigne svrhovitost, na mahove se prosije, stavi u mozaik takvih buđenja ili svjesnosti o sebi, nama kakvi jesmo ili trebamo biti. Taj svojevrsni domoljubni tablet uključuje poticaje u toploj domoljubnoj  naravi.    (Antun Lučić) 

  Pjesme su stilotvorno koncipirane na emotivno-dokumentarnoj percepciji rata i poraća, sudjelovanja u njemu, zato su suodnosne sa stilom življenja same pjesnikinje, otvorene i dinamične, a istinite i pragmatične, što je evidentno zabilježeno vojničkim perom braneći sve ostvarene vrjednote s pijetetom na žrtve i njihovu nezavidnu sudbinu poslije. Ove su pjesme i prosvjed protiv svega što je obezvrijedilo hrvatski identitet i ratne žrtve, njihovu nesebičnost i hrabrost. One su i omaž svim poginulim braniteljima, ali i ponos i zanos zbog kojega se život polagao na oltar Domovine. (Marina Kljajo Radić) 

Sva prava pridržana © 2003 - 2021 DRUŠTVO HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA HERCEG BOSNE | WEB SITE by IT Sektor AOX Company | Visit www.aox.company