Marinčić, Anto- Rebro

Rebro (roman), Anto Marinčić, Naklada Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne, Mostar, 2018. Za nakladnika Ivan Sivrić. Knjižnica Suvremenici, knjiga 143. Recenzenti su Fabijan Lovrić, Željko Grahovac i Dževad Galijašević.

„… Rebro je klasičan psihološki tip romana u čijem središtu se nalazi karakter i sudbina junakinje Renate, reklo bi se tipičnoga, ženskoga, izdanka jedne tradicionalne obitelji koja se lažnim tradicionalizmom i krutim odnosom roditelj-dijete brani prikrivajući vlastite gadosti i grijehe u procesu odgoja… ” (Dževad Galijašević)

Iako sumorna priča, ostvariva i slična mnogim čuvenim koje prelaze u dokolicu ili legende, ovo je priča života koja nikoga ne će ostaviti ravnodušnim. Ako se uzme u valjanost izvornost jezika kojim autor suvereno vlada, onda je jasno kako će ovo biti knjiga za preporuku intimnim prijateljima za čitanje u trenutcima odmora… Mnogi likovi, koje književnik Anto Marinčić upliće u tkivo djela, djeluju stvarno, životno i sliče priči koju smo čuli. Povrijeđeni i poniženi nose svoj križ dostojanstveno, čvrsto zakopčani do grla. Marinčić je manirom velikoga stvaraoca iznio na svjetlo dana okolnosti pod kojima se jedna osobnost oblikuje… Vjerujem kako će mnogi posegnuti za ovom knjigom. Neki iz puke radoznalosti zbog vjernoga opisa, neki zbog sočnosti i izvornosti jezika kojim se likovi služe u djelu, a neki kako bi psihološki secirali djelo uzimajući ga kao primjer jedne tragedije“. (Fabijan Lovrić)

Sva prava pridržana © 2003 - 2021 DRUŠTVO HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA HERCEG BOSNE | WEB SITE by IT Sektor AOX Company | Visit www.aox.company