Krmek, Ljubo – Ram

 Ram ( pjesme), Ljubo Krmek, Naklada Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne, Mostar i Matica hrvatska, Stolac, 2018. Za nakladnika Ivan Sivrić i Mladen Bošković. Knjižnica Suvremenici, knjiga 145. Recenzenti su Vinko Grubišić, Tina Laco i Marko Tokić. Naslovnica Ljubo Krmek. Ilustracije Ernesto Markota.

Izvorište pjsama Ljube Krmeka glavninom je humska zemlja, s kojom, za koju i u kojoj pjesnik živi. Ta zemlja sa svojim ponekad postojanim, a ponekad varljivim krajolikom, sa svojim osebujnim a opet tako pregnantnim jezikom, tako često preimenovanim i zaboravljenim, sa svojom tradicijom tako jasno i tako nedefiniranom. I naravno sa svojim povijesnim, političkim, društvenim pa i kulturnim nevoljama, varljivostima i samozavaravanjima. Humska zemlja, koju su uključivali u sve što joj ne bijaše prirodno, a otklanjali  je od njene srži, od najbitnijega. No ne ćemo počimati o gorčinama kojih u ovim Krmekovim pjesmama ima više nego li ih je bilo u prethodnim zbirkama. (Vinko Grubišić).

U Krmekov su se pjesnički ram natisnule teme kojima je već godinama, kroz svoje stvaralaštvo, opsesivno posvećen – domovina, narod, vjera, tradicija, osobna sjećanja, povijesna zbivanja. Predmeti pjesnikova promišljanja, dakle, iz zbirke u zbirku ostaju isti, no, i u ovoj, osmoj zbirci, kao i u ostalima, Krmek, uspijeva očuditi čitatelja i potvrditi se, ponovno, ne samo (više) kao pjesnički vortuoz, nego i pjesnički inovator. (Tina Laco).

Sva prava pridržana © 2003 - 2021 DRUŠTVO HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA HERCEG BOSNE | WEB SITE by IT Sektor AOX Company | Visit www.aox.company