Bradvica, Ivan – Draga riječ

Draga riječ, Ivan Bradvica, Naklada DHK HB Mostar Vlastita naklada, Zagreb, 2018. Za Nakladnike Ivan Bradvica i Ivan Sivrić. Knjižnica Suvremenici, knjiga 140. Recenzenti su Željka Lovrenčić i Damir Pešorda.

Novi rukopis Ivana Bradvice, afirmiranog pjesnika i člana Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne koji je objavio sedam knjiga poezije, nosi naslov Draga riječ. Sastoji se od dva dijela – poezije i osmislica. Rukopis obuhvaća preko 100 pjesama te preko 700 osmislica vezanih uz različite teme.

I u ovome rukopisu Bradvica je dokazao svoju poetsku zrelost te se među njegovim najnovijim pjesmama može pronaći niz uistinu kvalitetnih uradaka zanimljive tematike.

Autor i dalje slijedi teme kojima se bavio i u svojim prethodnim knjigama – i dalje je nadahnut prije svega vjerom, domovinom, obitelji… Ali čini se da u ovoj poetskoj zbirci donosi još oštroumnije zaključke i da s još većom pozornošću promatra svijet oko sebe. Premda je sklon pohvalama uspješnih i korektnih ljudi kao što je primjerice akademik Pečarić – …Duh slobode u njem caruje/i drugima ga daruje/sebe općoj javnosti izlaže/svoj trud u vječnost polaže -, također iznosi britke kritike upućene onima za koje smatra da ih treba kritizirati. Vrlo je oštar prema medijima i društvenim mrežama, te prema našemu društvu i političkim strukturama. Primjerice, u pjesmi Nacionalni budžet kaže: Narod koji ne vrijedi ništa/misle ne treba mu ništa/sve do narodne bune/koja će im pomrsiti račune.

Na meti našega pjesnika su i lažni domoljubi, „mali“ i „veliki“ Hrvati, oni koji bi bez napora željeli lagodno živjeti. Bradvica je s pravom ogorčen na političare koji smatraju da zbog svojega položaja mogu raditi baš sve što im padne napamet.

Sva prava pridržana © 2003 - 2021 DRUŠTVO HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA HERCEG BOSNE | WEB SITE by IT Sektor AOX Company | Visit www.aox.company