Bošković, Marko – Geos

Geos, Marko Bošković, Naklada Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne, Mostar i Matica hrvatska, Stolac 2017. Za nakladnike Ivan Sivrić i Mladen Bošković. Knjižnica Suvremenici, knjiga 139. Recenzenti su Antun Lučić i Fabijan Lovrić.

Poput drevnog mudraca Bošković piše o životnim pitanjima, o moralu, o ljudskoj zlobi. On savjetuje. Čak analizira duh priče, duh teme koja je prepoznata i poznata i u drugim tematskim tokovima, drugom i drukčijem sadržaju. Priča sa smokvom ispričana je negdje s ribom, ali autor ovdje udahnjuje priči i svoj vlastiti sud. Postaje analitičar i prorok sutrašnjice. (Fabijan Lovrić).

Bošković pripada psalamskim pjesnicima, postojanim piscima istančane, igrive, pokadšto naivne slike svijeta koja nudi neku izvjesniju datost. Iako nalazimo dodirnice s anegdotičarom Jankom Bučarom, ali njegov se dar raščlanjuje u prozno kazivanje i čedne usmene poruke: U Rami se piva:

“Kad se moje namrgodi janje,

Sedam zvizda na nebu je manje!”
                                                                                             (Antun Lučić)

Sva prava pridržana © 2003 - 2021 DRUŠTVO HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA HERCEG BOSNE | WEB SITE by IT Sektor AOX Company | Visit www.aox.company