Šarolić, Ivan – Kolajna od rubina

 Kolajna od rubina (pjesme), Ivan Šarolić, Ogranak Matice hrvatske Podstrana, Udruga zagrebačkih Poljičana, Hrvatska udruga Benedikt, Split, Naklada DHK HB, Mostar, 2016. Urednik: Nedjeljko Mihanović. Recenzenti: Ivan Šarolić, Marija Bandić, Antun Lučić, Marina Kljajo-Radić. Naslovnica: Kažimir Hraste. 

Osnovna misao koja mi se nametnula čitajući ovu zbirku ljubavne poezije je potreba za ljubavlju – “Ljubiti i biti ljubljen” i sva radost koja iz toga proizlazi, kao i tuga kad ljubav nije uzvraćena. “Samo je ljubav ono što čovjek može imati, ona je snaga i temelj svih nam istina”. (Marija Bandić).

Opus pjesničkih zagledanja u izlaštenu stvarnost, idealizirai svijet “kolajne od rubina” napučuju izbori iz Šarolićevih zbirki Kronologija, U zemlji Goethea, Zeleni smaragdi i Sredozemlje. Ambijetalnost tkavih biranosti upotpunjuju uvršteni krugovi pjesama. Od brojnih neka se navedu jedni filozofski provedeni, drugi po značajkama gradova, treći gotovo u biblijskim riječima.(Antun Lučić).

Šarolićev je rukopis uistinu samosvojan, jedinstven, ispisan jednostavnošću molitvenog tona, a opet dignut u neke više sfere i spušten na dlan čitatelju kako bi u traženju ljubavi dostigao one visine Božanske ljubavi, gdje je žena središte smisla života i sjecište svih kulturoloških i duhovnih vrjednota i odakle je vidljiva u punini svoje ljepote i opstojnosti. (Marina Kljajo-Radić).

Sva prava pridržana © 2003 - 2021 DRUŠTVO HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA HERCEG BOSNE | WEB SITE by IT Sektor AOX Company | Visit www.aox.company