Leko, Radica – Paška

Paška (priče za djecu), Radica Leko, Naklada DHK HB, Mostar, 2015. Knjižnica Dječja književnost, knjiga 115. Urednik je Ivan Sivrić, a recenzenti Ilija Drmić, Mato Nedić iIvana Banožić. Ilustracije u knjizi uradila Lidija Leko. Naslovnica: Jakov Biočić. Pjesmu uglazbili: Alica Nurkić i Stanko Ćurčić.

Radica Leko je u suvremenoj basni Paška ostvarila upravo takvo tkanje. Ako raspredemo niti od kojih je ova moderna basna nastala, vidjet ćemo da se ona može, doduše, čitati i na osnovnoj, površnoj razini i tada će nam se ukazati dječji svijet u kojemu su životinje omiljeni ljubimci, a među njima mačka ima osobito mjesto. Ako pak dublje zađemo u strukturu basne, otkrit ćemo da je autorica personificirala mačku Pašku i omogućila joj da progovori ljudskim glasom o stvarnim ljudskim problemima, o nedaćama suvremenoga života. (Mato Nedić)

Knjiga Paška nije samo još jedna knjiga koja proširuje autoričin opus, nego je to knjiga koja ga u svakom pogledu obogaćuje. Riječ je o suvremenoj basni koja se sastoji od 23 priče i jedne pjesme. Priče su kratke, bez puno likova i suvišnih
opisivanja i svega onoga što bi udaljilo male čitatelje od fabule u kojoj najviše uživaju popraćene ilustracijama uz svaku priču koje su glavnim likovima udahnule neki novi život. (Ivana Banožić)

Sva prava pridržana © 2003 - 2021 DRUŠTVO HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA HERCEG BOSNE | WEB SITE by IT Sektor AOX Company | Visit www.aox.company