Kljajo-Radić, Marina – San na rijeci

 San na rijeci (pjesme), Naklada DHK HB, Mostar, 2015. Knjižnica Suvremenici, knjiga 114. Urednik je Ivan Sivrić, a recenzenti Đuro Vidmarović i Božica Brkan. Ilustracije u knjizi uradila Inga Budimir.

U zbirci San o rijeci, čiji naslov priziva u sjećanje Dizdareve stihove valja nama preko rijeke, autorica pojam rijeka doživljava transcendentno, upravo kao veliki prethodnik. Riječ je o rijeci koja nas dijeli od života u vječnosti, od onoga, kako reče Krleža, „kamo vazda gre se“. Na tome očekivanom putu ili u tome očekivanju prijelaza pjesnikinja nam na poetski način otkriva svoje stube kojima se uspinje prema zvijezdama, pomalo pedagoški slijedeći liniju pojedinačno, posebno, opće, odnosno ljudsko, zajedničko, univerzalno, božansko. (Đuro Vidmarović).

Snažne u izričaju i doživljaju – čitatelj se ne usuđuje odabrati tek pokoji stih za citat, ilustraciju da ne uvrijedi ostale koji ne zaostaju ljepotom – zrelošću i osobnošću. Ipak odskaču pjesme kojima autorica otvara svoj pjesnički ciklus, rukopis žene satrvene križevima (pjesma Kao Marija) i posvetom ih upućuje onom tko ju je volio. U prvoj pjesničkoj cjelini Plov ljubavi i u sljedećoj Božja blizina pjeva o svojoj zemaljskoj ljubavi koja je postala nebeska i u kojoj neoprezni, začitani čitatelj zanesen stihovima gubi pojam o ovome i onome svijetu, o bezuvjetnoj i vječnoj ljubavi u kojoj je izbrisana granica prema muškarcu koji je otišao na Nebo i Bogu koji ondje jest, u kojega se uzdaje i u kojega vjeruje, u kojemu nalazi smisao, utjehu, nadu i ljubav. (Božica Brkan).

Sva prava pridržana © 2003 - 2021 DRUŠTVO HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA HERCEG BOSNE | WEB SITE by IT Sektor AOX Company | Visit www.aox.company