Bošković, Marko – Između dva psalma

 Između dva psalma (Izbor iz poezije), Marko Bošković, Naklada DHK HB Mostar i Matica hrvatska Stpčac. Knjižnica Suvremenici, knjiga  117. izbor iz poezije Vojislav Vujanović. Recenzenti su Zdravko Kordić i Fabijan Lovrić. Crteži u knjizi: Vlado Puljić.

Boškovićevo pjesništvo možemo zamisliti na nekoj uzvisici, zelenoj gori, na svim mogućim prostorima, u vremenu bez vremena, tj. u vremenu i prostoru bezprostranstva, bez prošlosti i budućnosti! Ono je potencija koja se ostvaruje kroz redukciju jezika, kroz jezikovanje na vrhu jezika, čega je pjesnik svjestan i u svakoj čestici on se javlja nekoć očekivano, nekoć neočekivano, čudesno; zagonetno – s ljudskim uzdahom utemeljena je njegova pjesma, ali ona je vrelo stvarnosti, izbija iz zbilje koju ne natkriljuje sjenka; već je ona vrenje koje budi pospane duhove. (Zdravko Kordić).

Kroz svu jednostavnost izričaja, Bošković je opredijeljeni liričar nametnutim mu usvojenim ritmom književnim vremenom u kojem živi. On ne juri za bilo kakvim književnim pravcima, on ima svoj ritam, svoju viziju ljepote i u toj domeni ostvaruje svoj pjesnički svijet, upotpunjuje životnu kreativnost i potrebu za ljepotom stvaranja. Jer što je čovjek bez poriva stvaranja? A ako je to u određenom ritmu, prihvatljivom i prepoznatom, onda je to umjetnost koja ima smisao, ima težinu, ima svoj alat i svoj zanat. A pjesništvo Marka Boškovića ima sve to. (Fabijan Lovrić).

Sva prava pridržana © 2003 - 2021 DRUŠTVO HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA HERCEG BOSNE | WEB SITE by IT Sektor AOX Company | Visit www.aox.company