Lovrić, Fabijan – Hoursov sraz

Horusov sraz, Fabijan Lovrić, Naklada DHK HB, Mostar, 2014. Knjižnica Suvremenici, knjiga 109. , urednik Ivan Sivrić, a recenzenti Dragan Gligora i Atif Kujundžić. Ilustracije na naslovnici Mijat Marić, slikar.

Pjesme su napisane u strogoj formi soneta koja zahtijeva određenu disciplinu i suzdržanost. Međutim, Lovrić je pjesnik koji se usprkos svemu raduje životu i njegovim manifestacijama, prirodi sa svim njenim pojavnostima, kao i samom čovjeku, bez obzira na sve nepravde i razočaranja. Zato on u pjesmama ne može obuzdati osjećaj prožetosti cjelokupnom prirodom, zemljom i svemirom. Misli se pretaču u slike koje nose svojim ritmom i metaforikom: U školjci nosim sve svoje pučine. Za pjesnika je važna ljubav i ljepota koja se pretače u stihove: U kamenu sva se ljubav stisla. (Krug za krugom).  Dragan Gligora

Fabijan Lovrić /dobro obaviješten/ pjevajući o Horusu prilazi sonetnoj sormi bez dvoumljenja i distance i pjeva o Horusu egipatskom božanstvu sokolu ili čovjeku sa glavom sokola. Sin mitskog kralja Ozirisa i gospodarice Izide, on polaže pravo na prijestol i zato pristaje na sraz sa Setom:

 

Pod krilom sunce. Nad morem i kopnom

Sokol si. Čovjek. Božanstvo i vladar.

Egipat svjetlom iznad Nila gori

Dok bl’jedost mjesec, tajnih dina vladar,

 

U vječnost stere. Mačem pogled reže.

Moć Ozirisa, magija Izide

Čekaju Seta. Junak na junaka

Nasrće ljuto. Nek se jasno vide

 

Krik i pobjeda. Edf u sjaju plama.

Grobnica čeka. Samo zlata unca

Stavlja na ruke okove od sunca;

 

Opet se lice vječnog Boga skobi

I tvoja snaga u prahu se zdrobi.

Sad mit si, sokol u tišini hrama.

 

 

    Kada je sve gotovo, u prahu zdrobljene snage: Horus je mit, samo sokol u tišini hrama. Lovrićev sonet nas uči kako smo obavezni posvetiti se pjesmi i samom motivu koji ćemo unijeti u tematskomotivski kompleks do mjere, pa nam je cijela stvar sasvim jasna i razvidna do mjere da je tretirtamo bez dvojbe kao svoju intimu, pa se može i razvijati bez nedoumica. (Atif Kujundžić, književni kritičar)

Sva prava pridržana © 2003 - 2021 DRUŠTVO HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA HERCEG BOSNE | WEB SITE by IT Sektor AOX Company | Visit www.aox.company