Bago, Slavo Antin – Uvik bit čovik

 Uvik bit čovik, Slavo Antin Bago, Naklada DHK HB, Matica hrvatska i HKD Napredak, Mostar – Posušje, 2014. Knjižnica Suvremenici, knjiga 107. Za naklladnike Ivan Sivrić, Vlatko Mišetić, i Ljubo Begić. Urednica je  Marina Kljajo-Radić. Recenzenti su IMarina Kljajo-Radić. Fabijan Lovrić i Stjepan Galić.  

I sam naslov ove knjige Uvik bit čovik govori o vjeri u ljudsku dobrotu i ljubav kao dvije pokretačke snage u jednini bitka, gdje čovjek mora biti pokretač dobrih odnosa, uljudbe, koristiti sve raspoložive vještine i znanja kako bi suživot bio podnošljiviji, ljepši, sa susretima kada se ljudi zagrle, prijazno razgovaraju i rastanu se u sreći susreta i mogućnosti da se ponovno sretnu, vide, i razmijene, reklo bi se obične informacije.(Fabijan Lovrić)

Naslov zbirke Uvik bit čovik tematski je okvir sadržajne strukture cijele knjige u kojoj se implicite očituje Bagin osobni etički zagovor čovjeka i čovještva.

Sadržajna i idejna struktura aforizama u svojoj sažetosti izraza vrlo je zahtjevna književna vrsta. Traži iznimnu koncentraciju na detalje poetske strukture i učinak iznenađenja za čitatelja s obzirom na tvrdnju. S. A. Bago pokazuje se kao vrlo vješti graditelj te književne tvorbe. Na baštinjenu tradiciju usmenoknjiževnoga poslovičnog blaga autor transponira suvremeni život hrvatskog čovjeka, njegovu političku i društvenu problematiku, kao i sva pitanja koja konotiraju s riječju čovik. (Marina Kljajo-Radić).

Sva prava pridržana © 2003 - 2021 DRUŠTVO HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA HERCEG BOSNE | WEB SITE by IT Sektor AOX Company | Visit www.aox.company