Šubašić, Mira

Mira Šubašić (Bezdan kod Sombora, 13. siječnja 1953. – Vinkovci, 1. rujna 2019.). je hrvatska pjesnikinja i prozaistica. Osnovnu je školu završila u rodnome mjestu, a gimnaziju društveno-jezičnoga smjera u Somboru. Studirala je na Pedagoškoj akademiji u Osijeku te je zaposlena u Osnovnoj školi Stjepana Radića, Oštra Luka – Bok (kod Orašja u Bosanskoj Posavini), gdje je predavala hrvatski jezik.

Mira Šubašić se najprije afirmirala kao pjesnikinja, objavljujući pjesme sa zavičajnom, ljubavnom i religioznom tematikom. Mira Šubašić je zapažena i kao uspješna spisateljica poezije za djecu te je bila suradnica više listova, posebno dječjega lista Cvitak iz Međugorja. Književne radove je objavljivala u Katoličkome tjedniku, u Bosni franciscani u Sarajevu, zatim u časopisima Osvit i Motrišta u Mostaru te tjedniku Hrvatsko slovo i u književnoj reviji Marulić u Zagrebu.

Za roman ‘Ispod nedohvata’ autorica je 2012. godine nagrađena Književnom nagradom „fra Martin Nedić“, koju dodjeljuje Zaklada „Terra Tolis“ iz Tolise. Književnim je radovima zastupljena u zajedničkim zbirkama poezije te u zbornicima koji izlaze u Bosni i Hercegovini i u Hrvatskoj.

Objavljena djela:

U snovima i uspomenama, pjesme, Vlastita naklada, Orašje, 1999.
Kada odeš ti, pjesme, HKD „Napredak“, Orašje, 1999.
Blizine daljine, pjesme, HKD „Napredak“, Orašje, 2001.
Snovi i smaknuća, pjesme, Zagonetačko društvo „Raščica“ i Centar za kulturu, Orašje, 2005.
U slavu Božju, pjesme i proza, Centar za kulturu, Orašje, 2006.
Jao, pedesete, proza, HKD „Napredak“, Orašje, 2008.
Ispod nedohvata, roman, Centar za kulturu, Orašje, 2011.

Sva prava pridržana © 2003 - 2021 DRUŠTVO HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA HERCEG BOSNE | WEB SITE by IT Sektor AOX Company | Visit www.aox.company