Šimović, Dragan

Dragan Šimović (Gabela, Čapljina, 14. lipnja 1964. – Mostar, 6. siječnja 2007.). hrvatski pripovjedač i novinar. Završio je srednju Pedagošku školu u Metkoviću i studirao u Sarajevu na Prirodoslovno-matematskom fakultetu Geografiju i prostorno planiranje.

Uređivao mjesečnik za kulturu i društvena pitanja Stećak. Djela su mu uvrštena u nekoliko proznih i pjesničkih antologija. Povremeno se bavio i novinarskim radom. Objavljivao priče u Književnoj reviji, Odjeku, Našim danima, Oslobođenju, Stećku, Motrištima, Hrvatskoj misli, Hrvatskoj riječi, Licima, Quorumu, Osvitu, te u nekim drugim godišnjim ili neredovitim publikacijama. Priče su mu adaptirane za radio i televiziju. Bio je član Društva hrvatskih književnika, Društva pisaca Bosne i Hercegovine, Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne, te aktivni član HMD Napredak i Matice Hrvatske.

Prvu knjigu priča “Misterij stolne lampe” objavio je 1990. godine u sarajevskoj Svjetlosti, nakon čega slijedi knjiga “Prolaznik” objavljena 1997. godine u nakladi Matice hrvatske Sarajevo i Zirala iz Mostara. Godine 2003. Šimović je objavio knjigu priča pod nazivom “Učili smo za pjesnike”. Iste godine zajedno s Josipom Mlakićem i Robertom Mlinarcem objavljuje knjigu “Triangulacija”.

Dobitnikom je prve nagrade na onodobnom jugoslavenskom natječaju za priču “Zijo Dizdarević” 1988. godine. Priče i pjesme objavljivao je u mnogim listovima i časopisima, a dio njih je preveden na njemački, engleski, slovenski i makedonski jezik, a uvrštavan je i u izbore i antologije.

Sva prava pridržana © 2003 - 2021 DRUŠTVO HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA HERCEG BOSNE | WEB SITE by IT Sektor AOX Company | Visit www.aox.company