Buljubašić, Mate

Mate Buljubašić rođen je u Zagvozdu 24. veljače 1951. gdje je proveo djetinjstvo. Po završetku osnovne škole, uz potporu don Marka Perice, zagvoškog župnika, odlazi 1965. u Biskupsko sjemenište u Splitu. Kako tada komunistički režim nije priznavao vjerske škole, ponovno završava gimnaziju u Sinju. Studira u Splitu i Dubrovniku. Prije služenja vojnog roka bježi preko granice i biva vraćen iz USA logora iz Treiskirchena, Austrija. Radio je kao turistički djelatnik u tvrtkama (Atlas, Dalmacijaturist). Domovinski rat ga zatiče 1991. u tvrtki Bemextours u Dusseldorfu. Napušta posao i vraća se u Split te uključuje u postrojbe dragovoljaca HV-a. U čin pukovnika promaknut je 1999., u mirovinu odlazi 2003. godine. Za svoja ratna djelovanja odlikovan je: Redom Nikole Šubića Zrinskog, Redom Hrvatskog trolista, Spomenicom domovinske zahvalnosti, Spomenicom domovinskog rata.

Prve pjesme su mu objavljene još u Biskupskom sjemeništu, a najveći broj pjesama nastaje u Domovinskom ratu, dok veliki dio njih nestaje u ratnom vihoru.

Objavio je knjige pjesama Oltar domovine (2005.), O, vi slavuji (2007.) i Hrvatski kameni ratnici (2013.).

Za Dan pobjede i Oluje, 2010. godine pokrenuo je danas tradicijsku večer domoljubne poezije u Jesenicama (Dugi Rat), priređuje i poetske večeri pri Udruzi veterana 4. brigade Hrvatske vojske krajem travnja u Splitu te za Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju u studenome u Splitu, uređujući i prigodne zbornike pjesama.

Sva prava pridržana © 2003 - 2021 DRUŠTVO HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA HERCEG BOSNE | WEB SITE by IT Sektor AOX Company | Visit www.aox.company