Bilić, Mario

Mario Bilić rođen je 27. ožujka 1963., u Imotskom. Osnovnu školu završio je u Prološcu, Franjevačku klasičnu gimnaziju u Sinju, a na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomirao je hrvatski jezik i književnost. Radio je kao predavač u nekoliko osnovnih i srednjih škola, te kao predavač i lektor u Hrvatskom vojnom učilištu. Objavljivao je i objavljuje u mnogim listovima, časopisima i književnoj periodici. Piše pjesme, pjesničku prozu i književne kritike. Okvir u kojemu se ogleda njegovo pjesničko i kritičko stvaralaštvo jesu: bogoljublje, domoljublje i čovjekoljublje. Metaforičnost u njegovim pjesmama jest živodajna krv od koje živi njegova poetika. Njegov pjesnički nerv mogao bi se sažeti u slijedeće stihove: Kad stanu srce i vrijeme ljubav produžuje korak da nikne plemenito sjeme, za život opor i gorak.

Nagrađivan je i odlikovan. Pjesme su mu izvođene na Hrvatskom radiju i televiziji. Zastupljen je u zbornicima, leksikonima, monografijama, antologijama, enciklopedijama i školskim udžbenicima. Umirovljeni je časnik (satnik) Hrvatske vojske. Član je radnik Matice hrvatske i počasni član UHD Imotski sokolovi. 
Član je UHDDR-a, HVIDR-e, Hrvatske Uzdanice, Zdruga hrvatske obrane Nikola Šubić Zrinski, Hrvatskog časničkog zbora, Hrvatskog društva katoličkih novinara, HKD sv. Jeronima, Hrvatske akademije za dijasporu u Baselu, Društva hrvatskih književnika i Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne. O njegovim knjigama do sada je objavljeno više od šezdeset recepcijskih jedinica.

BIBLIOGRAFIJA

  • Peta zapovijed (pjesme), Zagreb, 1990.
  • Knjiga ljubavi (pjesme), Zagreb, 1998.
  • Rane zagledane u Nebo (pjesme), Imotski, 2004.
  • Imotski sokolovi (pjesme), Imotski, 2006.
  • Gospodinov štićenik (pjesme), Zagreb, 2006.
  • Što je kritik htio reći (kritike), Split, 2007.
  • Prološko blago (pjesme), Zagreb, 2008.

IZBOR IZ DJELA

Doba nevinosti

obijeli mi haljine
i vrati me
u doba nevinosti

da dišem
čisti zrak
bez okova
ovog vremena

da niknem
na našoj njivi
kao plod
očeva sjemena

da u kući
mojih predaka
blagujem
njihove trude

da zapjevam
glasno
slobodno
dok god me bude

obijeli mi haljine
i vrati me
u doba nevinosti

 

ODJECI

Sva prava pridržana © 2003 - 2021 DRUŠTVO HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA HERCEG BOSNE | WEB SITE by IT Sektor HIG d.o.o | Human Invest Group