Tomić, Stjepan

Stjepan Tomić, bosanski Hrvat, rodio se 10. siječnja 1943. godine u Donjim Kladarima (Bosanska posavina). Školovao se u Modriči, Zenici, Đakovu i Zagrebu. Diplomirao je hrvatski jezik i književnost, latinski jezik (na FF-u) i teologiju na (KBF-u). Magistrirao je na dogmatskoj teologiji radom Pregled rađanja sustavne dogmatske misli na hrvatskom jeziku u „Katoličkom listu“ (1849.-1879.) s posebnim osvrtom na polemike o papinoj nezabludivosti. Predavao je latinski jezik na gimnaziji u Modriči (BiH), potom na humanističkoj gimnaziji kod otaca konventualaca na Svetom Duhu. Od 1973. godine radio je kao novinar i urednik (za inozemstvo) Sportskih novosti (NIŠP Vjesnik), a od 1994. godine kao vjeroučitelj u zagrebačkoj XVIII. gimnaziji (jezičnoj), te kao profesor latinskog jezika na istoj gimnaziji i u školi za primijenjenu umjetnost. Član je Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne i Hrvatskog društva katoličkih novinara. Pet godina bio je glavni urednik časopisa za duhovost Rhema. Član je uredništva časopisa za intelektualna i duhovna pitanja Nova prisutnost. Uređuje niz teoloških djela msgr.dr. Matije Stepinca. Objavljivao je i objavljuje poeziju, a od proznih djela pripovijetke, eseje, teološke portrete i različite članke u novinama, časopisima i književnim revijama Danas, Spektrum, Veritas, Brat Franjo, Mak, Kana, Svjetlo Riječi, Rhema, Hrvatsko slovo i Nova prisutnost, u književnim časopisima Marulić, Motrišta i Osvit (u BiH), kao i pripovijetke za djecu na Hrvatskom katoličkom radiju i na Radio Mariji. Uvršten je u nekoliko antologija i zbornika, a znanstveni rad objavljen mu je u biblioteci HAZU Hrvatska i Europa (kultura, znanost i umjetnost, svezak IV). Objavljene knjige: Sinovi kralja Svebora (za djecu i mlade), Uskrsnice (za djecu), Bosna koje nema (za odrasle; sjećanja na djetinjstvo u Bosni), U noći (za mlade i odrasle), Konj bijelac (pripovijetke za odrasle; bile u užem izboru, među pet djela, za nagradu „A. B.Šimić“) i Duhovne priče (Vzkriesene srdce – prevedene na slovački jezik i objavljene u Trnavi). Objavljene slikovnice: Tri kralja i Zašto je nastao leptir?

Dobitnik je četiriju nagrada za duhovnu književnost (prva nagrada za esej na 1. susretu hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić“ 2009. godine; druga nagrade za putopis na 2. susretu hrvatskoga duhovnoga kniževnoga stvaralaštva 2010. godine; prva nagrada za esej na 3. susretu hdks 2011. godine; druga nagrada za esej na 4. susretu hdks 2012. godine).

Sva prava pridržana © 2003 - 2021 DRUŠTVO HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA HERCEG BOSNE | WEB SITE by IT Sektor AOX Company | Visit www.aox.company