Ištuk, Silvestar

Silvestar Ištuk, književnik, umirovljeni profesor i viši prosvjetni savjetnik u Zavodu za školstvo Mostar, rođen je 1. siječnja 1945. u Donjoj Drežnici kod Mostara. Osnovnu školu pohađao je u rodnom mjestu i na Širokom Brijegu, a u Mostaru 1964. završio Učiteljsku školu. Prve godine svog učiteljevanja proveo je u Podveležju, a istodobno studirao pedagogiju i sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu gdje je 1975. stekao zvanje profesora pedagogije i sociologije. Kao školski pedagog djelovao je 1976./77. u Postirama na Braču te u Srednjoj ekonomskoj školi u Mostaru od 1977. do 1992.

Usred ratnih zbivanja Ištuk je, kako je sam znao reći, propjevao i otada do danas neprekidno pisao i objavljivao. Objelodanio je sedamnaest knjiga – zbirke poezije, zbirke aforizma, slikovnice, ogledi/ eseji. Njegovi poetski, prozni i aforistički radovi zastupljeni su u brojnim tiskovinama, časopisima, zbornicima, antologijama. Od prve pjesničke zbirke kroz koju u stihu proživljava sudbinu svog naroda ratnih  devedesetih, do zadnje objavljene knjige aforizama Gladnici i gladni, stvorio je prepoznatljiv književni put. Širok je dijapazon njegova književnog zahvata – od stihova o ratnoj tragediji do poezije s drugim temama koje čine bit ljudskoga, povijesnoga, domoljubnoga i božanskoga.

Za njega don Ilija Drmić kaže da je pjesnik univerzalne ljubavi, domoljublja te nade i smisla, ali i stvaratelj čije pjesme potiču na okrenutost Bogu. Prema njegovu sudu, Ištuk je takva pjesnička pojava kojoj je svrha potaknuti na jedinstvo svijesti, savjesti čovječanstva, svijeta i univerzuma. Poznat je i po svom originalnom, kako su ga kritičari označili, ištukovskom humoru i u poeziji i u aforističkom segmentu stvaranja, ali i po zanimljivim ostvarenjima za najmlađe, kroz koja je na najbolji način ujedinio svoj literarni dar i pedagoško iskustvo.

Uvršten je u Hrvatsku enciklopediju Bosne i Hercegovine.

Silvestar Ištuk preminuo je u Mostaru 23. veljače 2022.

Sva prava pridržana © 2003 - 2021 DRUŠTVO HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA HERCEG BOSNE | WEB SITE by IT Sektor AOX Company | Visit www.aox.company