Šimić, Pejo

Pejo Šimić rođen 15. srpnja 1952. godine u selu Foči kraj Dervente. Osnovnu je školu pohađao u rodnoj Foči i susjednom Johovcu, gimnaziju u Rijeci, a potom se vratio u rodni kraj.

Šimićev rad je iritirao tadašnju komunističku vrhušku pa mu je bilo “preporučeno da u miru” napusti Foču, što je on zbog vlastite sigurnosti i učinio.

 

Još kao srednjoškolac objavljivao je pjesme u desetak listova u BiH i Hrvatskoj, a priznanjem Republike Hrvatske još učestalije, tako da je objavljivao u Večernjem listu, Glasu Koncila, Hrvatskom slovu, Vijencu, Maruliću, Posavskoj Hrvatskoj, Velebitu, Svjetlu riječi, Tomislavu, Požeškoj kronici, Vinkovačkom listu, te u dvadesetak zbornika i monografija. Zanimljivo je da je prvu književnu nagradu dobio za prozu 1970. u Rijeci. Član je Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne.

Nije ga obeshrabrio gubitak doma i zavičaja. Šimić počinje surađivati s Hrvatskim kulturnim društvom Napredak, Imotskom krajinom te ograncima Matice hrvatske: Imotski, Posušje, Rijeka, Split, Požega, Slavonski Brod i Grude, a u zadnje vrijeme s veteranima IV. gardijske brigade i Hrvatskom udrugom Benedikt iz Splita.

Dvije Šimićeve zbirke, nažalost, nikada ne će razveseliti štovatelje njegove poezije. RASPETA HRVATSKA zaplijenjena je 1971. godine, a POSAVSKI VIDICI su spaljeni 1992. godine u Foči zajedno s roditeljskom kućom.

Njegov pravi pjesnički vrisak odjeknuo je devedesetih u vrijeme Domovinskog rata.

Djela

ZOV HRVATA BOSANSKOG POSAVLJA Zagreb, 1992. /1993. Četiri dopuna izdanja

ZEMLJO MOJA Zagreb, 1993.

U VRTLGU SNA Zagreb, 1994.

SUZA A ZGARIŠTU Rijeka, 1995.

ĆEŽNJA Zagreb, 1996.

DAH SUDBINE Zagreb, 1997.

VAPAJI Zagreb, 1999.

LICEM U LICE Zagreb, 2001.

IZMEĐU SVJETLA I TAME imotski – Posušje, 2009.

OLUJNA VREMENA Rijeka, 2011.

DUŠA MI GORI Split, 2013.

SPOZNAJA Rijeka, 2018

SVE MOJE LJUBAVI Imotski, 2018.

U NJEDRIMA NADE Rijeka, 2019.

 

Tridesetak Šimićevih pjesama je uglazbljeno, a najveći odjek imala je pjesma SVI SU MOJI BOŽIĆU U BOSNI u izvođenju BORISA ĆIRE GAŠPARCA 1995. na festivalu u Međugorju.

Sve Šimićeve zbirke protkane su s četiri prepoznatljive niti ljubavi: prema Bogu, Domovini, ženi i majci.

 

Sva prava pridržana © 2003 - 2021 DRUŠTVO HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA HERCEG BOSNE | WEB SITE by IT Sektor AOX Company | Visit www.aox.company