Tomas, Maja

Maja Tomas rođena je 15. ožujka 1956. godine u Splitu u brojnoj splitskoj obitelji Kuzmanić. Završila je gimnaziju u Splitu. 1981. diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Zadru – smjer turizam. Svestrana je umjetnica koja svoje impresije izriče poezijom, umjetničkom fotografijom, pjevanjem i glumom u kazalištu, tv dramama i filmu. Više joj je pjesama uglazbljeno. Članica je Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne, Hrvatskog književnog društva Rijeka, Matice hrvatske, Kulture snova Zagreb, udruge Čakavski jazik, Hrvatsko-australsko literarnog i umjetničkog društva Sydney (Australija), Hrvatskog društva skladatelja…

Hrvatska radio televizija snimila je 2004. dva priloga o autorici: “Dobre priče” s gostovanja u “Booksi” u Zagrebu te “Makover s autoricom” u emisiji “Život u živo” te 2006. HRT1 Dnevnik – prilog o predstavljanju knjige “Pod nebom plavetnim” u DHK Zagreb. Od 2010. gostuje kao književnica u školama diljem Hrvatske.

Pjesme objavljuje u tjednicima: Glas koncila, Hrvatsko slovo, Fokus; zatim časopisima: Mogućnosti, Osvit, Republika, Podstranska revija. Četiri puta je samostalno izlagala umjetničke fotografije u zemlji i inozemstvu. 1998. g. prilikom pohoda pape Ivana Pavla II. Splitu, na Žnjanu, pjeva u crkvenom zboru zajedno s dvije tisuće pjevača.

Književne i glazbene nagrade:

Zvonimir Golob, Koprivnica, 2004., pjesma Kada mi dolaziš;

Erato, Međunarodni institut za književnost, Zagreb, 2004., pjesma Simfonija,

Melodije hrvatskog juga, Opuzen 2008., nagrada struke za pjesmu Kada poklope se švere,

Melodije hrvatskog juga, Opuzen 2011., nagrada za pjesmu pisanu u dalmatinskom izričaju Materin zlamen.

Značajniji nastupi:

Književne priredbe: Croatia rediviva, Selca, otok Brač, Dobrojutro more, Podstrana, Šimićevi susreti, Drinovci, BiH; Humski dani poezije, Mostar, Rijek u kamenu, Počitelj, BiH, te gostovanja u Crnoj Gori, Makedoniji, Njemačkoj, Australiji i Novom Zelandu.

Zagrebački književnik i redatelj Zdravko Odorčić režirao je 2014. za zagrebačko Kazalište na dlanu poetsku monodramu “Kad će bit meni milo” sa stihovima iz njezinih prvih zbirki: Savez neraskidiv i Pod nebom plavetnim. U izvedbi autorice monodrama je odigrana u Europskom domu u Zagrebu, HNK-u Split i Podstrani, te 2016. godine pet puta u Australiji te jednom u Novom Zelandu. Monodrama je dobila odobrenje Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta RH za igranje u školama.

Zbirka izabrane poezije “Bez riječi” prevedena joj je na njemački i francuski jezik i pred tiskom su.

Udana je, majka je dvoje djece, živi i stvara u Splitu.

 

BIBLIOGRAFIJA

  • Savez neraskidiv, Hrvatsko kulturno društvo Napredak, Split, 2003., zbirka poezije
  • Pod nebom plavetnim, vlastita naklada, Split, 2006., zbirka poezije
  • Umiri me, More, vlastita naklada, Split, 2009., zbirka poezije
  • Bez riječi, Društvo hrvatskih književnika Herceg Bosne Mostar i Naklada Tomas, Split, 2013., izabrane pjesme
  • Kad’ će bit’ meni milo, Kultura snova, Zagreb, 2018., poetska monodrama

Zastupljena je u tridesetak zajedničkih zbirki poezije, od kojih su većina međunarodne te u monografije dvaju pjesničkih susreta.

 

Sva prava pridržana © 2003 - 2021 DRUŠTVO HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA HERCEG BOSNE | WEB SITE by IT Sektor AOX Company | Visit www.aox.company