Živković, Joso

Joso Živković – Soja rođen je 1. travnja 1960. godine u selu Kostrč, općina Orašje. Školovao se u rodnom mjestu, Orašju i Zagrebu. Radio je u Austriji, Njemačkoj, Švicarskoj i Lihtenštajnu odakle se vraća u zavičaj u predvečerje Domovinskog rata 1990. godine u koji se aktivno uključuje te je dvaput ranjavan. Putovao je po svim kontinentima u želji da upozna druge narode i kulture što će se osjetno primijetiti u njegovom pjesničkom stvaralaštvu. Objavljivao je u brojnim časopisima u zemlji i inozemstvu. Njegove pjesme zastupljene su u mnogim zajedničkim zbirkama. Pjesme su mu prevođene na engleski, njemački, danski, francuski, španjolski, talijanski, albanski, ruski, bugarski, arapski i turski jezik.
Više puta je nagrađivan a značajnije nagrade su mu Antun Branko Šimić, Dubravko Horvatić, Fra Martin Nedić, Dubravka, Movisa (Zürich). 

Uz poetsko stvaralaštvo bavio se i slikarstvom. Nastupao je na zajedničkim izložbama u Vinkovcima i Orašju, a samostalne izložbe imao je u Njemačkoj (Hamburg) i Lihtenštajnu (Schaan).
Član je Društva hrvatskih književnika i Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne.

Objavljena djela:

Koraci u sjeni, pjesme, Sarajevo, 1988.

Čekati dugu, pjesme, Zagreb – Orašje, 1994.

Gorka čaša, pjesme, Zagreb – Orašje, 1997.

Nenaviklost duše, pjesme, Zagreb – Orašje, 2003.

Tišina raspadanja, pjesme, Mostar, 2015.

Tragom pokorenih želja, pjesme, Osijek – Mostar, 2019.

Rast do dna, pjesme, Zagreb, 2021.

Sva prava pridržana © 2003 - 2021 DRUŠTVO HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA HERCEG BOSNE | WEB SITE by IT Sektor AOX Company | Visit www.aox.company