Živković, Joso

Joso Živković – Soja rođen je 1. travnja 1960. godine u selu Kostrč, općina Orašje. Školovao se u rodnom mjestu, Orašju i Zagrebu. Radio je u Austriji, Njemačkoj, Švicarskoj i Lihtenštajnu odakle se vraća u zavičaj u predvečerje Domovinskog rata 1990. godine u koji se aktivno uključuje te je dvaput ranjavan. Putovao je po svim kontinentima u želji da upozna druge narode i kulture što će se osjetno primijetiti u njegovom pjesničkom stvaralaštvu. Objavljivao je u brojnim časopisima u zemlji i inozemstvu. Njegove pjesme zastupljene su u mnogim zajedničkim zbirkama. Pjesme su mu prevođene na engleski i njemački jezik.
Više puta je nagrađivan a značajnije nagrade su mu nagrada fra Martin Nedić (HKD Napredak Orašje) za najbolju knjigu i nagrada Movisa u Zürichu za pjesmu Tuga auslendera.
Uz poetsko stvaralaštvo bavio se i slikarstvom. Nastupao je na zajedničkim izložbama u Vinkovcima i Orašju a samostalne izložbe imao je u Njemačkoj (Hamburg) i Lihtenštajnu (Schaan).
Član je Društva hrvatskih književnika i Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne.

Objavljena djela:

Koraci u sjeni (pjesme), samostalna naklada, Sarajevo, 1988.
Čekati dugu (pjesme), HKD Napredak Zagreb – Orašje, 1994.
Gorka čaša (pjesme), HKD Napredak Zagreb – Orašje, 1997.
Nenaviklost duše (pjesme), HKD Napredak Zagreb – Orašje, 2003.

Tišina raspadanja (pjesme), Naklada DHK HB, Mostar, 2015.

Sva prava pridržana © 2003 - 2021 DRUŠTVO HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA HERCEG BOSNE | WEB SITE by IT Sektor AOX Company | Visit www.aox.company