Primorac, Vera

Vera Primorac je rođena u jeku Drugoga svjetskog rata, 7. siječnja 1942., u Mostaru, gdje je završila osmogodišnju i učiteljsku školu. Na Pedagoškoj akademiji diplomirala je hrvatski jezik i književnost.

Dvadeset šest godina radila je u BiH kao prosvjetna djelatnica, a najveći dio svoga radnoga vijeka provela je radeći u Osnovnoj školi Antuna Branka Šimića u Mostaru.

Dugi niz godina radila je i u Francuskoj, u Mulhouseu, Chambéryju i Lyonu. U inozemstvu je radila kao voditeljica Hrvatskih dopunskih škola. Tamo je nastavila pisati i objavljivati, ali i slikati na svili. U inozemstvu je imala niz skupnih i samostalnih izložaba, a nekoliko puta je izlagala u Hrvatskoj i BiH. Pored poezije pisala je i prozu, haiku i poeziju za djecu. Dobitnica je brojnih prestižnih nagrada od kojih su najznačajnije nagrada časopisa Apokalipsa u Sloveniji (2005.), druga nagrada za ciklus pjesama, Hrvatska – Općinski natječaj Matice hrvatske, Ogranak Viškovo (2006.), treća nagrada na Međunarodnom haiku natječaju Kusamakura u Japanu (2006.), nagrada za poetski niz na Međunarodnom natječaju Kloštar Ivanić u Hrvatskoj (2007.), dvije druge nagrade na Međunarodnom haiku natječaju Kusamakura u Japanu, prva nagrada na Međunarodnom haiku natječaju Tri Rijeke u Kloštar Ivaniću u Hrvatskoj (2008.), nagrada Bacho na Međunarodnom haiku natječaju u Japanu (2009.), nagrada za poetski niz na Međunarodnom haiku natječaju Tri Rijeke, Kloštar Ivanić u Hrvatskoj (2009.), druga nagrada za poetski niz na Međunarodnom haiku natječaju u Kloštar Ivaniću u Hrvatskoj (2010.) i počasno priznanje-nagrada Winning Haiku-VCBF.CA, Haiku Invitation Winners u Kanadi (2011.).

Intenzivno je objavljivala i poeziju i prozu, a pored toga, uređivala i zbirke poezije i proze drugih autora. Radila i kao suradnik prevoditelj u nekoliko književnih časopisa, a prevodila haiku s francuskog na hrvatski jezik.

Objavljivala je, i poeziju i prozu, u više od stotinjak listova, časopisa, novina i zbornika. Djela su joj prevedena na francuski, slovenski, engleski, japanski, poljski, rumunjski jezik… Objavljivala je i na internetskim stranicama u Hrvatskoj i inozemstvu.

Bila je članica Matice hrvatske, Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne, Društva haiku pjesnika Rijeka, Društva hrvatskih haiku pjesnika i Svjetskog društva haiku pjesnika sa sjedištem u Japanu. Od 1998. godine živjela je u Viškovu ponad Rijeke.

Vera Primorac umrla je u Viškovu 8. travnja 2022., pokopana je u subotu, 9. travnja 2022., na mjesnom groblju u Viškovu.

Sva prava pridržana © 2003 - 2021 DRUŠTVO HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA HERCEG BOSNE | WEB SITE by IT Sektor AOX Company | Visit www.aox.company