Jurić, Sonja

Sonja Jurić rođena je u Zagrebu 1973. godine. Diplomirala je na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Mostaru (Hrvatski jezik i književnost), gdje danas radi kao viša asistentica na kolegiju Metodika nastave hrvatske književnosti. Trenutno je na poslijediplomskome studiju Jezici i kulture u kontaktu. Živi u Mostaru.
Već deset godina stalna je suradnica i savjetnica glavne urednice u listu Cvitak, časopisu za učenike osnovnoškolce. Posjetila je više od stotinu škola u Bosni i Hercegovini i kao spisateljica za djecu organizirala druženja s djecom te održala radionice kreativnoga pisanja za osnovnoškolce. Pokrenula je i realizirala projekte za djecu s posebnim potrebama (za Osnovnu školu za djecu s posebnim potrebama u Mostaru, Dom „Marija naša nada” u Širokome Brijegu, Udrugu roditelja i djece s posebnim potrebama „Vedri osmijeh“ Mostar i Udrugu „Novi pogled“) i za djecu bez roditeljske skrbi (smještenu u Majčinu selu u Međugorju).

Surađivala je u glasilima: Diwan, Dubrovnik, Hrvatsko slovo, Izraz, Književnik, Marulić, Mogućnosti, Mostariensia, Motrišta, Osvit, Putevi, Riječ i Školske novine te u listovima za djecu: Cvitak, Cvrčak i Školarac. Poezija joj je uvrštena u performans Writing home (Pisanje kući), koji je priredilo društvo pisaca Exiled Writers in London, 2009. Sudjelovala je na više književnih manifestacija: Sarajevski dani poezije, Šopovi dani na Plivi, Šantićeve večeri poezije, Humski dani poezije, Šimićevi susreti, Ljetni festival Počitelj, Slovo Gorčina… Zastupljena je u više zbornika i antologija. Članica je Matice hrvatske Mostar, HKD–a Napredak, Društva pisaca BiH i Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne.

Pjesme i priče prevedene su joj na engleski, njemački, talijanski, slovenski i makedonski jezik. Dobitnica je nagrade Šimićevih susreta za 2006. godinu.

 

BIBLIOGRAFIJA:

 1. Let u TROstihu (DHK HB, Mostar, 2008.) zbirka pjesama
 2. Nevidljivi prsten (Synopsis, Sarajevo – Zagreb, 2009.) zbirka pjesama
 3. Usamljeni lav (2010.) dvojezična slikovnica
 4. Prodo, razigrani bumbar (2011.) dvojezična slikovnica
 5. Suncokret pognute glave (2011.) dvojezična slikovnica
 6. Božićni dar (2012.) trojezična slikovnica
 7. Pipo, najmanji medvjed na svijetu (2013.) dvojezična slikovnica
 8. More, nebo i zvijezde (2013.) trojezična slikovnica
 9. Kako je Denis postao štediša (2013.) dvojezična slikovnica
 10. Priča o Steli, morskoj zvijezdi (2014.) dvojezična slikovnica
 11. Osmijeh moje sestre (2014.) trojezična slikovnica
 12. Usamljeni lav (II. izdanje, Mostar, 2015.) dvojezična slikovnica
 13. Odmori se, mama (2017.) slikovnica povodom Majčina dana
 14. Iste smo ljubavi ti i ja (Save The Children, 2016.) objavila je zajedno s Feridom Duraković i Tanjom Stupar-Trifunović, slikovnica u okviru projekta „Svako dijete bez izuzetka“ (Every Last Child)
 15. Proljeće opet dolijeće (OMH Čitluk – OMH Dubrovnik, 2012., koju je posvetila djeci Majčina sela u Međugorju) knjiga priča za djecu
 16. Biti dijete (OMH Čitluk – OMH Dubrovnik, 2014.) knjiga priča za djecu
 17. Na krilima ljubavi (Alfa, Zagreb, 2016.) knjiga priča za djecu posvećena djeci s posebnim potrebama
 18. Malene basne (Udruga roditelja i djece s posebnim potrebama „Vedri osmijeh“, Mostar, 2016.) knjiga priča za djecu posvećena udruzi „Vedri osmijeh“ Mostar;

Slikovnice na engleskome jeziku:

 • The Yellow Umbrella (2013.),
 • Pipo, the Smallest Bear and Other Stories (2013.)
 • Little Stories by Sonja Jurić (2015.)

dostupne su na internetskoj adresi  www.smashwords.com.

Slikovnica Iste smo ljubavi ti i ja, objavljena u okviru projekta Svako dijete bez izuzetka (Save The Children, Sarajevo, 2016.) dostupna je na adresi:

https://resourcecentre.savethechildren.net/sites/default/files/documents/iste-smo-ljubavi-ti-i-ja.pdf

 

 

Sva prava pridržana © 2003 - 2021 DRUŠTVO HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA HERCEG BOSNE | WEB SITE by IT Sektor HIG d.o.o | Human Invest Group